Etusivu Koulutuspalvelut yrityksille Kurssit Hoidot Esittelyt Yhteystiedot
Aivoprofiili Ristikkäisliikkeet Kinesiologia Tai-Chi Holistisen kinesiologian
peruskurssi

< Esittelyt

Tai-Chi

Tai-Chi (sana voidaan kirjoittaa myös muodossa Taiji) eli ns. kiinalainen aamuvoimistelu on hidas, pehmeä ja pyöreä liikuntamuoto, jossa terveydenhoito, elämänfilosofia ja kamppailutaito yhdistyvät harmoniseksi kokonaisuudeksi. Tai-Chi opettaa mielen ja kehon tarkoituksenmukaista, rentoa käyttöä parantaen mm. tasapainoa ja koordinaatiokykyä.

Tai-Chi -kurssit

Tai-Chi - tie terveyteen ja hyvinvointiin

Terveysliikuntaa

Tai-Chi (lausutaan ”taitsii”) eli ns. kiinalainen aamuvoimistelu on hidas, pehmeä ja pyöreä liikuntamuoto, jossa terveydenhoito, elämänfilosofia ja kamppailutaito yhdistyvät harmoniseksi kokonaisuudeksi. Tai-Chi opettaa mielen ja kehon tarkoituksenmukaista, rentoa käyttöä parantaen mm. tasapainoa ja koordinaatiokykyä. Liikkeet ovat rauhallisia ja ne soveltuvat kaikille kiinnostuneille iästä ja fyysisestä kunnosta riippumatta, sillä harjoitukset tehdään aina oma terveydentila huomioiden. Moni niska- ja selkävaivoista kärsivä on saanut apua Tai-Chin harjoittelusta, sillä kaikki liikkeet noudattavat kehon luonnollisia liikeratoja. Liikkeet ovat aaltomaisia ja lievästi kiertäviä, eli juuri niitä liikkeitä, joita selkäranka tarvitsee pysyäkseen toimintakuntoisena. Myös hartiajännityksistä kärsivät saavat Tai-Chin avulla kuntoutusta, sillä liikkeet tehdään mahdollisimman rentona, hartioita tai muita lihaksia liikaa jännittämättä.

Elämänfilosofiaa

Tai-Chi on kuitenkin paljon muutakin kuin pelkkiä liikkeitä. Laji on elämän symboli, jonka avulla on mahdollista oivaltaa ja oppia tuntemaan itseään ja niitä lainalaisuuksia, joiden varassa elämme. Tai-Chin liikkeiden takaa aukeaakin runsas maailma: sieltä löytyy kiinnostuksen mukaan terveyden ja toimintakyvyn ylläpitoa ja parantamista, itsetuntemuksen kehittämistä ja elämän lainalaisuuksien ymmärtämistä sekä kamppailusovellutuksia. Tai-Chi onkin erittäin kokonaisvaltainen liikuntamuoto, jota on joskus nimitetty ”ajattelevan ihmisen liikuntalajiksi”. Löytöretki Tai-Chin maailmassa on loputon, sillä harjoitus avaa aina uusia ovia itsensä ja maailman ymmärtämiseen.

Tai-Chi parantaa tasapainoa ja toimintakykyä

Tai-Chin liikkeet ovat ns. ristikkäisliikkeitä, joiden avulla luodaan ja vahvistetaan aivojen neuronikytkentöjä ja tasapainotetaan aivopuoliskojen toimintoja. Uusien hermoratayhteyksien myötä kehon tiedostaminen paranee. Tasapaino ja motoriikka kehittyvät ja sen myötä toimintakyky arkielämässä kasvaa – esimerkiksi urheiluvammojen ja kaatumisten riski vähenee tasapainon kehittyessä. Lisäksi moni Tai-Chin harjoittelija on huomannut iloisen yllätyksen: aivopuoliskojen tasapainottumisen myötä heidän arkiluovuutensa ja oppimiskykynsä ovat kohentuneet. Kun aikaisemmin johonkin ongelmaan on saattanut olla vaikeaa löytää edes yhtä ratkaisua, harjoittelun myötä ajattelu on alkanut luistaa ja luovuus ja ongelmien ratkaisuvaihtoehdot nousevat esiin. Tämä johtuu aivopuoliskojen tasapainottumisesta ja parempien neuroniyhteyksien kehittymisestä aivopuoliskojen välillä.

Tai-Chi -tunneilla tutustutaan liikkeiden lisäksi myös niihin oleellisesti liittyvään symboliikkaan, sillä sisällön ymmärtäminen antaa liikkeille hengen. Kiristämätön asu ja ohutpohjaiset tossut tai villasukat sopivat mainiosti harjoitteluun. Kesäisin Tai-Chin harrastajia voi nähdä puistoissa harjoittelemassa tätä kaunista ja rentouttavaa lajia. Silloin kannattaa jäädä katsomaan, sillä jo pelkkä harmonisen liikkeen katseleminen rentouttaa. Ja mikä parasta, opittuaan Tai-Chin liikkeitä jokainen voi harjoitella niitä itsenäisesti.